Wednesday, October 2, 2013

kota kinabalu---kundasang---ranau------DUA

bismillahirrahmanirrahim...
.
In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful
.
 . 
.
sambungan 07.09.2013
kemain busy wehhhh.ada site visit sana sini.gegegege!
.
.
.
ok, sambung.
lepas desa fairy farm dah habis pusing, 
destinasi kedua---war memorial park pulakk. satu jalan aje dengan desa farm tuuu.
.
 salah satu tempat persinggahan bila datang kundasang-RM 2/pax
.
bila dah sampai atas, boleh nampak puncak g.kinabalu.kalau ada rezeki laaaa.
.
masa ni, awan dah lindung.nampak bukit bukau yang cantek.
.
.
haaaa. nampak tak awan yang tebal tu.subhanAllah.Alhamdulillah.Allahuakbar
.
.
.
.
destinasi ketiga---poring hotspring, ranau 
.
parking. masuk dalam rm3.00/pax. jenjalan sikit rentas sungai deras tu, subhanAllah! lawo sangat.kalau ada tiket kinabalu park, tunjuk aje tiketnya, janji sama hari tarikhnya.
.
rimbunan buluh menyambut kedatangan.tinggi-tinggi woooh
.
.Kolam Air Panas.Taman Kupu-Kupu.Jambatan Kanopi.Air Terjun Kipungit.Gua Kelawar.Air Terjun Langanan
.
banyak aktiviti kat poring nih
.
 .
mula-mula jumpa hot spring, tapi kitorang cuma lalu ngintai2 jeling2 aje..gagaggaa!
.
.
tujuan utamanya nak lalu jambatan gantung.weeehuu!
.
 ahaaa! nak kena small hiking gituuu.pakai pon kasut wedges, ambik ekauuu.terpeleot.
.
cari2 jugek kasut kat kota kinabalu, tak ada yang berkenan, gasak aje.ngeheheh
.
tengah2 jalan pon ade group dari mana ntah.fengsannn.errrr, tumpang lalu aje la yo. =p
.
.
jengjengjeng.sampai sudehhhh.jalan2.tak jauhpon.
.
.
.
.
pintu masuk poring hot spring ada tunjuk, ada bunga pakmar baru mekar sehari.
.
so, kitorang ni pon pergilah.bila lagi nak tengok face to face kannnn.
.
yang ini orang kampung yang punya.
bayar dalam RM20/pax.adeiiiii. mahai weiiii. tak reti nak kaw tim.
.
sesiapa yang nak mai sini, pandai2 la kaw tim.ada yang masuk dalam RM10/pax pon hadoo tau. 
so,
destinasi ke-emapt---viviane rafflesia garden
.dapat tengok yang baru sehari kembang, yang lawoo merah berseri tuuu
.
dah lima hari kembang.nampak kusam sikit warnanya.
.
yang belum kembang.lebih kurang baru nak berputik gitu laaa.(yang warna hitam macam kompang tuu)
.
.
yang gambaq sebelah jari 'peace' tu, buah nya.si family viviane ni dapat biji benih dari situ laaa.
.
 berpagar le pulakk rafflesia nihh
.
.
.
.
perjalanan diteruskan menuju ke ranau.destinasi ke-lima---sabah tea ranau
.
keadaan tak sesejuk kat kundasang.heheehe.gagah jugak la viva yang somel lagi bergaya naik atas.
.
alhamdulillah sampai jugak la kat sabah tea ni.
sempat la kitorang mengisi perut yang kosong.tak banyak menu pilihan.scone pon tak hado.hehehehe. =p
.
kejap aje, round2 turun balik. gigih aku tolak benda alah tu.guuuguuuugu.
.
.
.
.
kitorang menuju ke destinasi ke-enam---kg.luanti sg. moroli, ranau
.
.
fish spa ikan klah-dilarang menangkap ikan disini ye.ada waktu2 tertentu je boleh tau.
.
 tengok tu, cermin depan keta retak.dalam je la tapi.nasib.gegeeege! siapa tak bayaq kat owner ni woi! kesian depa dok tertunggu2 tau.sian kitorang jugak dapat keta cenggini.heheehe
.
jenguk2 kawasan dulu.naik jambatan.dulu 1st time datang tak ternaik.kejar masa la katakan.guuuguugu
.
ramai nau dah orang.ayaq sungai tu warna dia, cantik kannn.dalam kot.
.
.
RM5-->dewasa RM2-->bebudak RM3-->kamera (termasuk la h.phone yg ado kamera tu ye
boleh dok sini dalam 15 minit.tak yah tengok jam.dah sampai masa nanti deme yang jaga panggil nombor.
.
kitorang tak masuk pun.
bagi ikan makan (RM0.20 sebungkus)aje laaa.
teringat dolu2, bos aku siap berendam lagi masuk dalam.huuhuuuh.
syrooott syroottt bunyi ikan tu sedot.mihiimih =p
.
.
.
ok.habis sudah cerita untuk hari pertama jenjalan -->07.09.2013
.
.
sambung lain kali---- =p 


13 di lubuk hati kamu:

Ann Ishak said... Reply To This Comment

banyak nya ikan :)

Telor Power said... Reply To This Comment

kenapa xmasuk dalam air main sama ikan2 tu

Ankel Jonni said... Reply To This Comment

ikan tu sedot pakai straw ka? bunyi syroot... syroot.... syrooootttttt..

cik marikh said... Reply To This Comment

@Ann Ishak : yuppppp.sungguh.pantang ditabur makanan, datang la ikan2 tu. =)

cik marikh said... Reply To This Comment

@Telor Power : tak mahu la, segan.gagaggaaa!

dah penah masuk sekali, cukupla tu. =)

cik marikh said... Reply To This Comment

@Ankel Jonni : gagagaaga!ikan sekarang dah moden ankel, pakai straw gituuu.guuuuguuu. =p

yang syrott2 tu bunyik ikan cium kita.hehehehe, =p

cik marikh said... Reply To This Comment

ehhhhh.alamak! baru perasan..
kita tertinggal part pergi hot spring lepas pergi war memorial laaaa.ngeheheheee

tak pe, ada kelapangan kita tambah.busy wehhhh.nak pi site lagi nihh..daaaa

! Arjunakirana ! said... Reply To This Comment

terbaikkkk... wootwoot2

cik marikh said... Reply To This Comment

@! Arjunakirana ! : gagahagaga! hape nya yag terbaik inchek arjuna uiiiii.?? =p

Muhammad Zul Fahmi said... Reply To This Comment

indahnya lukisan alam

cik marikh said... Reply To This Comment

@Muhammad Zul Fahmi : yupppp.tak perlu nak disangkal lagi. sungguh indah ciptaanNya. kannnnnnn. =)

! Arjunakirana ! said... Reply To This Comment

Terbaik laaaaa

cik marikh said... Reply To This Comment

@! Arjunakirana ! :

oooo, iklan katun bobiboyyy ropenya.

terbaikkkk. geheheheh! =p

Post a Comment

dlm hati korang?