Tuesday, October 9, 2012

kota gelanggi #2

bismillahirrahmanirrahim...
.
In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful
.
.
.
lanjutan dari kota gelanggi #1
.
0210212
.
haaaaa, hari ke-2 baru la betul2 masuk kota gelanggi
.
taman warisan gua kota gelanggi
.
.
  bergambor dulu sebelum berangkat pi & peta lokasi gua yang dibenarkan masuk
.
ada 9 lokasi.. 
yang kami jelajah 5 gua sahaja - 4 lokasi
.
if nak datang dengan kengkawan RM5 sahaja
.
.
.
maha suci Allah, 
first time datang sini, mata ni dok melilau tengok sekeliling
.
lokasi pertama gua tongkat ( harusla bergambar juga)
.
bas pon boleh lalu kat bawah tu tau
ngape? tak percaya ke? percaya lah~~
tahu pon sebab nak pi ke gua yang terakhir lalu kat situ
( ecehh! manja kau, naik2 bas... =p )
.
.
.
 lokasi 2
gua sanding & gua angin
.
nak pi sini kena la redah hutan belukar dulu, sekejap je tak lama
.
.
sempat soh deme2 b'posing masa tengah tunggu giliran nak masuk gua
.
kena beratur wehh, sebab laluan kat depan agak mencabar nak masuk, 
laluan agak sempit dan agak tinggi
.
.
.
laluan yang agak sempit dan tinggi di gambar kiri sekali
.
sebelum masuk ke gua ni, seramai 15 orang diperlukan untuk check point
.
(dah ada check point pon, aku dok melilau jalan salah, gelap..
mananya nak nampak orang, huhuuhuu..tapi tak sesat, okeh..)
.
 dalam gua tak la terang macam ni ye, huuuhu
.
.
.
 antara bentuk2 formasi di dalam gua hasil dari stalaktit dan stalagmit beratus+++ tahun yang lalu
.
bentuk makanan(fasi kami bagitahu bentuk lempeng, sebalik cerita mitos yang bersambung2 dari bentuk ke bentuk)
.
singa (ada rupa kannn)
.
kepala gajah
titik hitam tu bukan sengaja dilukis untuk menampakkan mata gajah ye, 2 titik hitam tu pon hasil titisan air dari atas
.
gambar yang ke-4 nih, if perhati kan betul2 nampak kilatan di batu tersebut, kilauan tu akan lagi berkilau bila keadaan kering (tak hujan)
.
bentuk orang bersanding (duduk dan berdiri)
.
.
masa nak patah balik ke gua tongkat, kami ikut shortcut lalu merentasi lokasi ke-3 --> gua kepala gajah
(gambar kepala gajah tuu)
di beritahu juga, malam2 gua ni ada penjaganya(bukan yang halus tu, heheee)
p.cik yang menjaga tu siap bermalam kat gua lagi
.
.
.
 lokasi ke-4 ---> gua balai
naik tangga masuk ke gua, pakai peralatan keselamatan dulu kat bawah
.
 untuk apa?
.
.
abseiling!! 
woohaaa! (1st time, mesti la terujaaa!)
.
gambar kanan, nampak tak ada 2 orang pakai baju merah, 1 orang kat atas, 1 orang jaga di bawah
.
tinggi lebih kurang macam rumah 4 tingkat
.
gambar abseiling tak berapa nak banyak, masing2 kehabisan bateri
(banyak sangat shoot kat dalam gua kottt, huuuhu)
.
.
.
subhanAllah
subhanAllah
subhanAllah
sangat indah




3 di lubuk hati kamu:

Titisan Hujan said... Reply To This Comment

waa..seronoknya..

last masuk gua masa darjah enam. gua kelam,perlis.huhuhu

Telor Power said... Reply To This Comment

4 gua eh...hebat.

jap2....pahang kat mana area dia ni?

cik marikh said... Reply To This Comment

t.hujan : heheheeee..
herkk! lamanya..
takpe, ajakla incik hasben pi masuk gua, hiiihi..

t.power : 5 gua, 4 lokasi...jerantut pahang
bro, aku suggest if nak pi gunung senyum, pi jugak kota gelanggi nih, tak jauh mana pon.

Post a Comment

dlm hati korang?